28 Kasım 2010 Pazar

KAYTAZ BÖREĞİ

     Yapılışı ayrı zevkli,yemesi ayrı bir tarifi paylaşıyoruz..Denemeyenlere şiddetle tavsiye ederim.


MALZEMELER:Un,maya,su ve tuz.(Ben fırından aldım yine iyi sonuç verdi.)

İÇ MALZEMESİ:kıyma,orta boy soğan(ince doğranmış)nar ekşisi(iki tatlı kaşığı),karabiber,tuz.

AÇMAK İÇİN:birer çay bardağı ayçiçek-zeytinyağı.

YAPILIŞI:Mayalanan hamurun üzerine 1-2 yemek kaşığı sıvı yağ gezdirip elimizde lokma sıkar gibi topçuklar yaptım ve 10-15 dk tekrar mayalandırdım.Böylece hem açarken kolylık sağlar hem de pişerken güzel kabarır.Yağımızı elimizin iç kısmını değdirebileceğimiz genişlikte bir tabağa alalım.Temiz bir zemin (TEPSİ-MASA-MERMER) yağlanır.Hamurdan bir parça alıp yağa batırılmış elimizle yuvarlak şekilde açmaya çalışalım.Zeminin ve elimizin açma işlemi boyunca yağlı olmasına dikkat edelim.Yağlı -ağır olur diye endişe etmeyin piştikten sonra yağdan eser kalmadığını göreceksiniz.Yeterince incelttikten sonra (resimdeki gibi) bir kenerdan kıvırmaya başlayarak rulo haline getirelim. Bir ucundan havaya kaldırıp yine yağlı elimizle rulomuzu (boğaz sıkar gibi) yaparak boydan boya biraz inceltelip-uzatalım.Dikkatlice kıvırıp diğer ucu alta gelecek şekilde saklayarak tepsiye yerleştirelim.Hamurlar bitince orta kısmı çukurlaştıralım.Bu işlemi yaparken en dıştaki kısma dokunmayalım amacımız etin yerleşeceği zemini hazırlamak.Böyle yapmazsak eğer pişerken hamur kabaracağından eti yanabilir.Ben ikisini de denedim bu yöntem daha iyi sonuç verdi.Malzemeyi paylaştırdıktan sonra yine yağlı elimizle üzerini yağlayalım.Fırında börek ayarında fazla da kurutmadan pişirelim.200' de 15-20 dk yeterli.

Gelelim böreğimizin kullanım alanlarına.

1)- Hemen sıcak sıcak yiyebilirsiniz.Biraz sert-yağlı olabilir.

2)- Ertesi gün daha yumuşak ve de lezzetini tam almış olur. zeytinyağlı olduğu için.

3)- Buzdolabı poşetiyle hava almayacak şekilde dolaba kaldırırsanız bir hafta .

4)- Derin dondurucuda aylarca kalabilir.Güzelce ısıtıldığında tazesinden farksız oluyor

9 yorum:

Unknown dedi ki...

oofff bunlar ne güzel olmuuuuşş:)
ellerine sağlık canım bayıldım mutlaka denenecek aldım
püf noktaları için de ayrıca teşekkürler
sevgiler

KEYFESEYRAN dedi ki...

Canım ellerine sağlık sen tam bir Hat benziyorsun bak benimde aklımda idi kaç gündür canım istiyorda fırsat bulup yapamıyordum harika olmuşlar bende en kısa zamanda yapmalıyım canım şu yorum bölümündeki kelime doğrulamayı kaldırsan sana daha kolay yorum bırakabiliriz

Unknown dedi ki...

hfdhkjfhj

Fatoş Öztürk dedi ki...

Börek nefis görünüyor ellerine sağlık canım.Sevgiler...

Lezzet Adası dedi ki...

ellerinize sağlık çok güzel görünüyor, en kısa zamanda denenecek :)) bloğunuzu izlemeye aldım bende beklerim. sevgiler...

Cafe Pepela dedi ki...

Gerçekten çok leziz görünüyor.
Ellerinize,gönlünüze sağlık!
Kalbi selam ve sevgilerimle

Sevtap dedi ki...

Değişik bir tarifmiş,tabi en güzel yanlarından biride buzdolabinda saklanabilir olması.Ellerine sağlık,harika görünüyor.

Güloanne mutfakta dedi ki...

adı gibi börek değişik olmuş emeğine ve yüreğine sağlık arkadaşım

MUTFAKISTAN dedi ki...

COK GUZEL OLMUS ELINE SAGLIK
SEVGILER