14 Ekim 2010 Perşembe

Şıllık Tatlısı


Bu günkü lezzetimiz güneydoğunun meşhur tatlısı.Oldukça hafif (adı da herhalde buradan geliyor)ve de pratik.Krepleri hatta birgün önceden hazırlayıp yemeğe otururken şerbeti kaynatmaya başlarsanız yemek sonrası tatlı faslına yetişebilir.


Malzemeler:

2 subardağı un

4 su-süt

bir fiske tuz

Şerbeti için:miktara göre değişmekle beraber 1,5 su bardağı su ve 1,5 su bardağı şeker,3-4 damla limon suyu,1-2yemek kaşığı tuzsuz tereyağı.

Arası için:çekilmiş ceviz.

Yapılışı:un genişçe bir kaba boşaltılır.Üzerine sadece su ya da sadece süt ya da benim yaptığım gibi su-süt karışımı azar azar ilave edilir.Mikserle topaklanmadan bi güzel çırpılır.Boza kıvamından daha açık bir kıvam elde edilir.Bu arada bir fiske tuzu unutmayalım.Teflon tava yağlanır ve kepçeyle malzemeden dökülerek harlı olmayan ateşte arkalı-önlü güzelce pişirilir.Aksi takdirde şerbetin içinde hamurlaşabilir.Sıcaklığı geçtikten sonra aralara çekilmiş ceviz serpilerek tepsimize kat kat dizilir ve dilimlenir.Kaynatılan şerbet ocaktan alınıp ilk sıcaklığı geçene dek bekletilir (3-4').Şerbeti gezdirildikten sonra üzeri kapatılıp 15' bekledikten sonra servise hazır olur.Afiyetler olsun.

11 yorum:

Unknown dedi ki...

selam sevgili Samiye
hem kolay hemde hafif bir tatlı olmuş ellerine sağlık ayrıca lezzetlide olmuştur bence denemeye değer teşekkürler canım:)
bu arada ben gelmeyeli blog şablonunmu değişti yoksa banamı öyle geldi? her neyse çok şık olmuş güzel günlerde kullan sevgiler

özlem dedi ki...

günaydın ellerinize sağlık. hayırlı cumalar.

Urfa Tutkunu dedi ki...

Canım Urfam'ın meşhur tatlısı. Adının neden bu olduğunu hiç anlamamışımdır =) Ellerinize sağlık.

YeMeK vAkTi dedi ki...

Ellerinize sağlık,harika görünüyor...

Cafe Pepela dedi ki...

Bu tatlının ünün çok duydum bir kere de arkadaşımda yedim:) Süper bir lezzet,ellerine,gönlüne sağlık canım..Yapacağım inşaAllah
Sevgi ve selamlarımla
Cici cumalar

Fatoş Öztürk dedi ki...

Ellerine sağlık canım.Sevgiler...

KEYFESEYRAN dedi ki...

Bayılırım ellerine sağlık canım harika görünüyor

susamcorekotuFeriha dedi ki...

nefiss olmuş:)) eline sağlık

mandalincikmazi dedi ki...

:))
adını nerden aldı bilmiyorum ama malzemelerden dediğin gibi hafif bir tatlı olduğu belli hiç yemedim :(
ellerine sağlık........

Ruhumdan yansıyanlar dedi ki...

Urfa'ya gittiğimizde yemiştik , hafif ve lezzetli bir tatlı . Yapan kişi şıllık'ın püf noktasının krepleri yaparken incecik olması old söylemişti .Sizinde elinize sağlık , çok güzel görünüyor :))

Ruhumdan yansıyanlar dedi ki...

Urfa'ya gittiğimizde yemiştik , hafif ve lezzetli bir tatlı . Yapan kişi şıllık'ın püf noktasının krepleri yaparken incecik olması old söylemişti .Sizinde elinize sağlık , çok güzel görünüyor :))